natuurpuntgent

Werkgroep Damvallei

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Voorstelling

De Damvallei is een laagveenecosysteem, grotendeels ontstaan langs een oude, verlande Scheldemeander. Nadat in de middeleeuwen de Vlaamse bossen gerooid waren, was er niet meer genoeg brandhout voor verwarming in de winter. De mensen begonnen toen het veen gedeeltelijk te ontginnen.Tussen 1760 en 1830 werden de oude Scheldebochten verder uitgeveend. Die ingrepen verrijkten het landschap met tientallen turfputten die vandaag nog altijd een meerwaarde beiden voor de natuur in het gebied.

DvVtl01

In de jaren 1960 werd, ondanks aanhoudend protest van toenmalige natuurliefhebbers, een klaverblad van kruisende snelwegen aangelegd midden in het gebied. Dit betekende een zware slag voor de natuur, maar sinds 1995 blaast Natuurpunt het gebied nieuw leven in. Met groot succes en prachtige resultaten!

De Damvallei is intussen opgenomen in het Natura 2000-netwerk van belangrijke Europese natuurgebieden en geherwaardeerd als Habitatrichtlijngebied, dank zij enkele zeldzame habitats én de aanwezigheid van de kleine modderkruiper en de bittervoorn, kleine vissen die met uitsterven bedreigd zijn op Europese schaal. 

Activiteiten

Elke maand is er werkgroepoverleg in DOMUS, Dendermondesteenweg 439 te Destelbergen. Wie interesse heeft om op onze kar te springen, is altijd welkom.

Natuurpunt staat in voor het beheer van het gebied. De professionele terreinploeg werkt hiervoor samen met vrijwilligers tijdens vooraf vastgelegde werkdagen (weekend).

Vooral het Europese LIFE-project (2003-2008) maakte het mogelijk om terreinen met een hoge (potentiële) natuurwaarde te verwerven en om te vormen tot nieuwe of herstelde natuur. Het beheer van het Damvalleimeer gebeurt in overleg en samenwerking met het gemeentebestuur van Destelbergen. 

Educatieve activiteiten

DvVtl02- Maandelijks een geleide wandeling

- Thematische wandelingen met aandacht voor libellen, dagvlinders, vleermuizen en lenteflora met gespecialiseerde gidsen.

- Gezellige nachtvlinderavonden met Jos, Nacht van de Duisternis, Nacht van de Vleermuis,...

- Winterse vogelkijkdagen.

 

Houd de agenda voor deze activiteiten in de gaten of abonneer je op de digitale nieuwsbrief.

 
“De Damvallei, een b(l)oeiend verhaal”

 Uitgebreide info over fauna en flora en nog veel meer, vind je in ons rijk geïllustreerde boek dat 176 pagina’s telt.

Je kan het thuis ontvangen na overschrijving van 24,00 euro (20,00 euro voor het boek + 4,00 euro portkosten) op rekeningnummer BE02 8904 3421 1740 met vermelding ‘De Damvallei, een bloeiend verhaal’.

 

NIEUW ! FOTOBOEK DAMVALLEI

In 1994 startte Natuurpunt in Destelbergen met de uitbouw van het natuurgebied Damvallei. De resultaten van meer dan 20 jaar natuurbeheer zijn nu gevat in een fotoboek ‘De Damvallei, een beeldend verhaal’. Een verbluffend boek over de veerkracht van de natuur.
Het succesverhaal van de Damvallei illustreert dat de vernietiging van de natuur niet onomkeerbaar is. Met het juiste beheer duiken bedreigde of verdwenen dier- en plantensoorten terug op.

Je kan het fotoboek thuis ontvangen na overschrijving van 33,00 euro (28,00 euro voor het boek + 5,00 euro portkosten) op rekeningnummer BE02 8904 3421 1740 met vermelding ‘De Damvallei, een beeldend verhaal’.

 

Om portkosten te vermijden kan je de boeken, na afspraak ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ) ook afhalen bij Louis.

 

 
Contact secretariaat

Natuurpunt Gent werkgroep Damvallei

Ter Bunder 10
9070 Heusden

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

Steun het natuurbehoud in de Damvallei :

Een van de belangrijkste doelstellingen van Natuurpunt Gent voor de volgende jaren is het aankopen van natuurgebieden in de Gentse regio. Je kan steeds een gift overmaken op het rekeningnummer BE56 2930 2120 7588 (GEBABEBB) van Natuurpunt vzw met als mededeling 'Aankoopproject 6630-Damvallei - Natuurfonds Gent'.