natuurpuntgent

Plantenwerkgroep

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


De plantenwerkgroep van Natuurpunt Gent

De PlantenWerkGroep van Natuurpunt Gent is een groep plantenliefhebbers die tijdens lente- en zomeravonden regelmatig op stap gaat in Gent en omgeving om alles wat er groeit in bloeit te bekijken. Tijdens onze wandelingen maken we ook een inventaris van alle spontaan voorkomende plantensoorten. De deelnemers noemen de gevonden soorten  op of wijzen ze aan en de 'streper' streept ze aan op een speciaal formulier. De gegevens die we tijdens onze 'streeptochten' verzamelen, worden - samen met die van andere plantenwerkgroepen - onder andere in de databank van Natuurpunt opgeslagen.

De activiteiten van de Plantenwerkgroep zijn gratis of kostendelend en staan open voor alle belangstellende plantenliefhebbers.Tijdens de excursies besteden we ook zo veel mogelijk aandacht aan educatie in verband met planten en natuurbescherming.

 

Planten leren kennen

De inventarisatiewandelingen zijn ook ideaal voor al wie planten wil leren kennen. Leren is immers een proces van herhalen en oefenen en dat is precies wat er gebeurt op onze wandelingen. De meeste soorten vinden en benoemen we regelmatig tot dikwijls en vaak worden ze ook bediscussieerd. Op die manier raakt iedereen gaandeweg vertrouwd met onze flora, al is het beslist niet mogelijk om alles op één jaar te leren en te kennen. Het leuke is dat iedereen ook zelf bepaalt hoe ver of hoe diep hij of zij wil gaan. Met andere woorden: sommigen zijn al tevreden wanneer ze de meest voorkomende planten in bloeiende toestand kunnen benoemen, anderen willen ze ook in vegetatief stadium en als zaailing leren herkennen en sommigen wagen zich zelfs aan moeilijker groepen als grassen en schijngrassen. Het kan allemaal.

Wie meegaat op plantentocht, wordt in het begin misschien een beetje overstelpt met wetenschappelijke namen, soorten, kenmerken en verschillen en denkt dan wellicht al vlug: "Dit leer ik nooit!". Een goede methode is om op iedere wandeling systematisch bijvoorbeeld twee of drie soorten, die je mooi vindt of die je op de een of andere manier aanspreken, goed op te nemen. Op het einde van het seizoen ken je zo al vlug twintig tot dertig algemeen voorkomende plantensoorten.

Geïnteresseerd om kennis te maken met onze natuurlijke flora? Dan ben je altijd van harte welkom op onze activiteiten. De data en afspraakplaatsen zijn te vinden in de activiteitenkalender.

 

Info

Meer info kun je hier aanvragen.

 

Contactpersonen

Onze voorzitter:

Jean De Prez
Wolfputstraat 37
9041 Oostakker
09 251 27 26

Contactpersoon:

Kristel Keppens
Steenovenstraat 16
9031 Drongen
09 226 77 90
0496 59 10 34  (geen sms !)
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.