natuurpuntgent

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Verken de Groenpool Vinderhoutse Bossen: wandelevent op 26 april

VinderhoutbossenFrankMaes10518-1 smal

Eindelijk is het zo ver! Op zondag 26 april 2020 worden de Vinderhoutse Bossen officieel opengesteld. En iedereen is daarbij van harte welkom!

De laatste jaren heeft de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) veel wandelpaden aangekocht en ingericht in de Groenpool Vinderhoutse Bossen. De aankoop van 35 hectare bosgebied door Natuurpunt eind 2017 versnelde de mogelijkheid om verschillende wandellussen uit te bouwen die de Gentenaars vele kilometers wandelplezier zullen bieden. Met veel enthousiasme heeft Natuurpunt Gent daarna ook meegewerkt om het wandelpad in het aangekochte bos vrij te maken, zodat het beschikbaar is voor iedereen. 

Wandelevent

Op zondagmiddag 26 april gaan we de Vinderhoutse Bossen officieel inwandelen. Daarvoor hebben we samen met alle partners een mooi wandeltracé uitgestippeld. Aan verschillende stops langs de route krijgen de wandelaars die dag meer informatie van een van de partners die mee de groenpool verwezenlijken. 

In een standje aan de ingang van de Langen Dam zal het beheerteam van Natuurpunt Gent dat actief is in de Vinderhoutse Bossen meer uitleg geven over de belangrijke ecologische waarde van het bos. De oudbosplanten die hier voorkomen, zoals eenbes of grote keverorchis, tonen aan dat zich hier al eeuwenlang een vochtig bos heeft ontwikkeld. De bodem in dit deel van het gebied wordt gekenmerkt door oppervlakkige moeraskalk, een unieke erfenis van kalkhoudende organismen die hier zo’n 10.000 jaar geleden leefden in ondiepe meren. In de omliggende graslandrelicten vinden we daardoor ook zeldzame paddenstoelen zoals wasplaten.

Wandelen op ieders maat

Vanaf 26 april blijft het hek aan de Langen Dam voorgoed open. Het is echter niet de bedoeling dat iedereen kriskras door het oude bos gaat lopen, want daarvoor zijn de natuurwaarden te kwetsbaar en te zeldzaam. De boskern wordt dus recreatief erg luw gehouden. Buiten het voor iedereen toegankelijke pad zal dit deel van het bos enkel te verkennen zijn onder begeleiding van een natuurgids van Natuurpunt Gent. Maar het is wel altijd mogelijk om via verschillende (met elkaar verbonden) wandellussen op stap te gaan in en rond de Groenpool Vinderhoutse Bossen. Doorgewinterde wandelaars kunnen tochten van ruim 15 kilometer maken, die ook aansluiten op het wandelnetwerk in de Vallei van de Oude Kale en de toegangspoort Claeys-Bouüaert van de groenpool. Natuurliefhebbers kunnen vooral hun hart ophalen op het wandelpad in en rond de oude boskern. En buurtbewoners kunnen ook kortere wandelingen maken vanuit de verschillende toegangspoorten zoals het Leeuwenhof, de Campagne en Claeys-Bouüaert. Voor elk wat wils!

Praktisch

Zondagmiddag 26 april 2020, van 13.30 tot 17.00 uur. 

Startpunt: Portaal Leeuwenhof, Beekstraat 46, 9031 Drongen.

Kom liefst te voet, met de fiets of het openbaar vervoer (buslijn 9, halte Driesdreef - het startpunt ligt net over de brug, rechts). Het aantal autoparkeerplaatsen is beperkt, maar er zijn extra fietsenstallingen voorzien.

Voorzie stapschoenen of laarzen, de paden zijn grotendeels onverhard. Voor mensen die moeilijker te been zijn, kinderwagens of loopfietsjes komen er later betere voorzieningen.

Deze dag is een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), het Agentschap Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid, de provincie Oost-Vlaanderen, de stad Gent, de gemeente Lievegem en Natuurpunt Gent en met medewerking van vzw Apart en vzw De Ceder.